Každou chvíli na mě někde vyskočí informace, jak si mám vyrobit domácí máslo, nebo jogurt, nebo sýr.
Nakonec mě to inspirovalo k sepsání receptu jak si vyrobit domácí lučino-sýr (z kupovaného mléka), který je asi dokonce levnější než zmiňované domácí máslo.
Kromě ingrediencí budete potřebovat plátno a husté síto. Můžete si koupit také celý set na výrobu sýra, ale je to celkem zbytečné.
Ingredience:
- 2 litry plnotučného mléka
- 80 ml šťávy z citronu (přesněji zhruba z 1 a 1/2 citronu)
- čerstvé nasekané bylinky (není nutné)
- 1 lžička soli
Pokud máte zmiňovaný set na výrobu sýra, držte se přibalených pokynů, pokud ne, měli byste to v pohodě zvládnout podle následujícího návodu.
Plnotučné mléko zahřejte v hrnci na 92 °C. Opravdu by to měla být tato hodnota, takže v ideálním případě použijte teploměr.
Když tedy mléko dosáhne požadované hodnoty, odstavte ho z ohně, vlijte do něj citronovou šťávu, lehce promíchejte a nechte 30 minut stát. Docela mě bavilo u toho také stát a pozorovat co se děje.
Po 30 minutách se k mléku vraťte, na husté síto rozložte plátno, a obsah hrnce na to vylijte.
Tomu, co odteče, se říká syrovátka a dá se ještě použít na různé zdravé věci. Mně to ale nechutná, tak ji vylívám. Rozhodnutí je jen na vás.
Tomu, co zůstane v sítu, se říká sýřenina. Do té vmíchejte lžičku soli a můžete přidat i nasekané bylinky, jako třeba pažitku nebo šnitlík. 🙂
Abyste se zbavili zbylé syrovátky ve směsi, konce plátna stáhněte a kruťte a kruťte (jako při ždímání), až se všechna tekutina vymačká. Nechte takto ještě několik minut odkapávat.
Pak, tak jak je, dejte lučinosýr ještě odležet a vychladit do lednice (výrobce jednoho výrobníku sýra radí 2 hodiny). Měl by být pořád hodně stažený, aby nám pak držel tvar. Doporučuji nechat plátno ještě na sítu a nad nějakou miskou. Je možné, že bude ještě ukapávat.
No, a až budete mít hlad, mrkněte do lednice, plátno z lučinosýru sundejte a užijte si.