MakroKlid - recept - domácí sýr
AktualityDomácí výrobaRecepty

Domácí sýr

Každou chvíli na mě někde vyskočí informace, jak si mám vyrobit domácí máslo, nebo jogurt, nebo sýr.
Nakonec mě to inspirovalo k sepsání receptu jak si vyrobit domácí lučino-sýr (z kupovaného mléka), který je asi dokonce levnější než zmiňované domácí máslo.
Kromě ingrediencí budete potřebovat plátno a husté síto. Můžete si koupit také celý set na výrobu sýra, ale je to celkem zbytečné.

Ingredience:

  • 2 litry plnotučného mléka
  • 80 ml šťávy z citronu (přesněji zhruba z 1 a 1/2 citronu)
  • čerstvé nasekané bylinky (není nutné)
  • 1 lžička soli

Pokud máte zmiňovaný set na výrobu sýra, držte se přibalených pokynů, pokud ne, měli byste to v pohodě zvládnout podle následujícího návodu.

Plnotučné mléko zahřejte v hrnci na 92 °C. Opravdu by to měla být tato hodnota, takže v ideálním případě použijte teploměr.
Když tedy mléko dosáhne požadované hodnoty, odstavte ho z ohně, vlijte do něj citronovou šťávu, lehce promíchejte a nechte 30 minut stát. Docela mě bavilo u toho také stát a pozorovat co se děje.

Po 30 minutách se k mléku vraťte, na husté síto rozložte plátno, a obsah hrnce na to vylijte.
Tomu, co odteče, se říká syrovátka a dá se ještě  použít na různé zdravé věci. Mně to ale nechutná, tak ji vylívám. Rozhodnutí je jen na vás.
Tomu, co zůstane v sítu, se říká sýřenina. Do té vmíchejte lžičku soli a můžete přidat i nasekané bylinky, jako třeba pažitku nebo šnitlík. 🙂
Abyste se zbavili zbylé syrovátky ve směsi, konce plátna stáhněte a kruťte a kruťte (jako při ždímání), až se všechna tekutina vymačká. Nechte takto ještě několik minut odkapávat.
Pak, tak jak je, dejte lučinosýr ještě odležet a vychladit do lednice (výrobce jednoho výrobníku sýra radí 2 hodiny). Měl by být pořád hodně stažený, aby nám pak držel tvar. Doporučuji nechat plátno ještě na sítu a nad nějakou miskou. Je možné, že bude ještě ukapávat.

No, a až budete mít hlad, mrkněte do lednice, plátno z lučinosýru sundejte a užijte si.

CzechEnglishFilipinoSpanish
%d bloggers like this:

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Pro pokračování prohlížení stránek prosím klikněte na tlačítko "Přijímám". více informací

Cookies jsou drobné textové soubory ukládané do vašeho počítače. Ukládá je internetový prohlížeč na žádost jednotlivých webových stránek, které si prohlížíte. Webové stránky si mohou zpětně vyžádat obsah souboru. Podle něj poznají, které stránky jste dříve navštívili, jestli máte něco v košíku nebo jestli jste přihlášeni. Cookies jsou nutné pro správné fungování většiny stránek na internetu.

Zavřít