makroklid - recept - kynuté velikonoční jidášky
AktualityDomácí výrobaRecepty

Velikonoční jidášky

Také znáte někoho, kdo tvrdí, že nemůže péct pečivo, protože vytvořit kynuté těsto je moc těžké, zdlouhavé, nemožné…
Nebo přímo jste jedním z takových lidí?
Pokud je alespoň jedna z odpovědí, ano, pak čtěte dál.
Uvidíte, že kynuté těsto dnes už zvládne každý, a takové domácí velikonoční jidášky jsou vynikající.
Mimochodem to, že jsou původně velikonoční, neznamená, že si je nemůžeme dopřát kdykoliv jindy.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 20 g sušeného droždí (klidně i čerstvého)
  • 2 lžíce cukru (krystal případně moučka, podle toho, který máte 🙂
  • špetka soli
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 vejce
  • na potření 1 vejce nebo mléko s medem
  • na posypání, mandle, mák, skořicový cukr, hrozinky, sezamová semínka…

Postup výroby jidášků je, tak jako u většiny kynutých věcí, dost jednoduchý. Může to vypadat složitě a zdlouhavě, ale to jen proto, že v postupu popisuji opravdu každý krok, takže se není čeho bát.
Pokud chceme použít čerstvé droždí, máme to o krok delší, ale vůbec o nic nejde.

S čerstvým droždím:
Ohřejeme si mléko tak, aby bylo teplé, rozhodně ne horké. Tedy asi tak, že když do něj strčíme prst, nepálí, ale hřeje. Jinak by nám zabilo kvasinky.
Do zhruba 1/2 hrnku teplého mléka přidáme cukr (tady se hodí spíš ten krystal), a nakonec nadrolíme čerstvé droždí. Nijak to nemícháme, nic s tím dál neděláme, jen to přikryjeme třeba utěrkou (čistou :), necháme na teplém, ne horkém, místě. A jdeme si po svých.
Po pár minutách (třeba 10) nakoukneme pod utěrku, a s velkou slávou zjistíme, že se dějí věci.
Hrnek už by teď mohl být plný kvásku, který se nám náramně hodí pro další zpracování.

Se sušeným droždím:
Odpadá jakákoliv příprava. Můžeme si samozřejmě pohrát stejně, jako v případě čerstvého droždí, ale není to vůbec nutné.

Teď když máme kvásek (z čerstvého droždí) nebo sušené droždí připravené, vrhneme se do akce.
Smícháme mouku s droždím (sušeným nebo kváskem) a přidáme postupně všechny další ingredience, přičemž, stejně jako vždy, mícháme postupně suché a mokré ingredience. Jde to tak lépe.
Celou směs opravdu důkladně promícháme. Nemusíme se bát zašpinit si ruce.
Když máme zpracované těsto, přikryjeme ho utěrkou aby nám neokoralo, opět čistou, opět na teplé místo, a opět si jdeme po svých.
Po třeba půl hodině mrkneme na těsto jak se nám hezky nadouvá. Pokud jsme pracovali se sušeným droždím, necháme ho klidně déle. Opět ho pěkně propracujeme, přikryjeme, necháme na teplém místě, a jdeme od něj.
Po dalších třeba 3O minutách těsto zase prohněteme, a už z něj začneme tvořit.

Dáme si zařát troubu na 180°C.
Těsto si rozdělíme na 4 stejné kusy. Každý kus si pro snazší zpracování uválíme do tlustšího válečku, a z každý takový váleček si nakrájíme na 7 kousků. Tak by nám mělo vzniknout 28 kousků těsta.
V zásadě je dost jedno kolik kousků těsta budete mít. Já jen, že se mi to takhle dobře dělalo.

Každý kousek teď jemně v dlaních vyrolujeme do válečku (stejnou metodou jako při zahřívání dlaní v zimě), a z takového válečku pak tvoříme jidášky.
Nejsnazší je dělat spirálky, ale můžete si pohrát s esíčky, tvary jako preclíčky, houstičky, nebo je klidně nechte jen jako placky (z těch pak budou koblížky).
Jidášky klademe, s mírnými rozestupy, na plech s pečícím papírem, a každý hezky pečlivě potřeme vejcem nebo mlékem s medem (poměr zhruba 3:1, ale záleží na vaší chuti).
Každý potřený jidášek posypeme sezamovými semínky, skořicovým cukrem, mákem…, a necháme ještě chvilinku dokynout. To nám časově vyjde tak krásně, že máme troubu správně vyhřátou.

Jidášky pečeme při 180°C zhruba 20 minut. V polovině doby můžeme plech otočit, aby se nám jidášky upekly pěkně rovnoměrně.
Staré kuchařky doporučují ještě vlažné jidášky rozkrojit, potřít medem, a hned zbaštit. To můžu jen doporučit.
Ale chápu, že to ve většině případů nevyjde. I tak nevěšte hlavu. Velikonoční jidášky jsou vynikající i když nejsou úplně čerstvé. Každopádně ten trik s pomazáním medem vřele doporučuji, ať už k čaji nebo ke kávě.

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Pro pokračování prohlížení stránek prosím klikněte na tlačítko "Přijímám". více informací

Cookies jsou drobné textové soubory ukládané do vašeho počítače. Ukládá je internetový prohlížeč na žádost jednotlivých webových stránek, které si prohlížíte. Webové stránky si mohou zpětně vyžádat obsah souboru. Podle něj poznají, které stránky jste dříve navštívili, jestli máte něco v košíku nebo jestli jste přihlášeni. Cookies jsou nutné pro správné fungování většiny stránek na internetu.

Zavřít