Prý máme jíst více rybího masa.
Já na to jdu od tuňáka z konzervy, přes makrelu…
A tak vzniklo makrelové rizoto s pomerančem. Překvapivě dobré.
Ingredience:
- 1 uzená makrela (cca 240 g)
- 650 ml vody
- 80 g rýže (hnědé)
- 80 g červené čočky
- 100 g mrkve
- 100 g hrášku (mraženého)
- 100 ml šťávy z pomeranče
- sůl, pepř
Do pánve si hodíme rýži a červenou čočku, zalijeme 500 ml vody, a necháme vařit.
Očistíme mrkev, nakrájíme ji na kousky, a přihodíme k rýži s čočkou. Směs okořeníme.
Teď se vrhneme na rybu.
Makrele odfikneme hlavu a ocas, a podélně (jakože od hlavy k patě) ji rozevřeme.
Jedním snadným pohybem opatrně odendáme páteř i s kůstkami. Pokud nevyndáme s páteří všechny kůstky, nehroutíme se.
Maso teď snadno odloupneme od kůže, a prsty ho natrháme na menší kousky.
Při této akci snadno nahmatáme případné zbylé kůstky, které vyhodíme, a máme maso čisté.
Zatímco jsme se patlali s rybou, uvařila se nám směs v pánvi.
Pokud nám směs vycucala hodně vody, můžeme přilít zbylých 150 ml vody.
Teď do směsi přidáme hrášek a natrhané kousky ryby.
Přilijeme šťávu z pomeranče, promícháme a případně dosolíme.
Necháme ještě chvilku povařit a dlabeme výborné makrelové rizoto.