Ať žije cuketová sezóna!
Tímto děkuji svým rodičům za její vypěstování a dodání, což dalo vzniknout tomuto báječnému receptu.
Jsou jídla, ve kterých cuketu zrovna moc nemusím, ale tahle cuketová kolečka s mletým masem jsou balada pro žaludek.
A když máte ze zahrady, stejně jako já, nejen cuketu, ale i rajčata, cibuli… Co dodat.
Ingredience:
- 1 větší cuketa
- 500g mletého masa
- 200 g rajčat
- 2 ks cibule
- 3 stroužky česneku
- 1-2 vejce
- cca 3 lžíce strouhanky (nebo kukuřičné strouhanky)
- 100 g strouhaného sýra
- sůl, pepř, kmín, majoránka
V první řadě oloupeme cuketu a nakrájíme ji na kolečka silná zhruba 2 cm.
Pak z těchto koleček vydlabeme středy, a jednotlivá kolečka jemně nasolíme, aby se nám odvodnila. Nejlépe se střed nevyndává nožem, ale lžičkou.
Teď je čas na maso. To si dáme do mísy, a pěkně postupně do něj přimícháme na kousíčky nakrájená rajčata a cibuli, přidáme rozmačkaný česnek, vejce a strouhanku, a to vše podle chuti dokořeníme.
Rozehřejeme si troubu na 200°C, a vrhneme se na tvoření.
Každé kolečko cukety pořádně osušíme a do středu každého kolečka teď napěchujeme směs, co se do něj vejde. Takto naplněná kolečka si pak naskládáme na plech s pečícím papírem. Pak je ještě posypeme trochou (polovinou) strouhaného sýra.
Teď už plech i s kolečky vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 190°C zhruba 20 minut.
Pak kolečka na plechu otočíme a posypeme zbytkem sýra, a dopékáme dalších 25 minut.
Kolečka podáváme teplá s hranolkami z čerstvých brambor, mrkve, batát, s čímkoliv jiným, nebo třeba s ničím.
A mimochodem, jsou výtečná i studená.