Máte rádi těstoviny?
Máte rádi mleté maso?
Tak to máte rádi pelmeně!
Nikdy dřív jsem pelmeně nevařila, a asi bych se k tomu nikdy neodhodlala, kdyby mě nenavedl kamarád.
Upřímně, trochu jsem se výroby bála, a bála jsem se i kolik času nad tím strávím, ale nakonec to tak strašné nebylo a výsledek rozhodně stojí za to.
Ingredience na těsto:
- 170 g hladké mouky
- 170 g hladké mouky
- 1 vejce
- ½ lžičky soli
- zhruba 120 ml studené vody
Ingredience na náplň:
- 200 g mletého hovězího masa
- 200 g mletého vepřového masa
- 1 malá cibule
- sůl, pepř
Ingredience na namáčedlo:
- zakysaná smetana
- pažitka nebo šnitlik
- sůl, pepř, chilli
Postup je v zásadě hrozně jednoduchý, jen je pak pakárna to balit, ale dá se to.
Nejdříve si připravíme těsto, a to tak, že smícháme mouky, sůl, vejce, a vodu. Vodu přidáváme postupně, aby jí nakonec nebylo moc. Vše pořádně prohněteme a dáme odpočinout do ledničky.
Teď je čas na masovou směs. Cibuli nakrájíme na maličké kousky, nebo nastrouháme a zcela překvapivě pak promícháme s masem a kořením.
Ve velkém hrnci si dáme vařit osolenou vodu s troškou oleje.
Těsto si vyndáme z lednice, pomoučíme vál nebo pracovní plochu, a vyválíme z těsta tenký plát (tenký tak akorát, třeba 2 mm). Z plátu, třeba skleničkou, vykrájíme kolečka, a každému kydneme do středu trochu masové směsi.
Celý okraj kolečka vždy popatláme vodou, aby se nám pelmeně nerozevřely, kolečka přehneme na půl, a nakonec spojíme i cípy (i ty je dobré trochu si popatlat vodou).
Když se nám voda vaří, hodíme do ní pelmeně a čekáme zhruba 10 minut. Já je vařila na dvakrát, aby jich v hrnci nebylo moc najednou.
Nejdřív padnou ke dnu, to je jemně promícháme, aby se nám tam nepřilepily, pak postupně začnou vyplavávat na povrch. Zhruba po deseti minutách můžeme jednu pelmeň vyndat a rozkrojit, abychom viděli, jestli už je hotová.
Pokud je, vyndáme všechny a servírujeme se zakysanou smetanou. Můžeme je nakonec i trochu popatlat máslem.
Věřte mi, že to tvarování pelmení stojí za to, protože je to pak nejen veliká dobrota, ale i veliká krása.