Dlouho jsem neměla houby. Po pravdě je nemám zrovna v lásce.
Ale rozhodla jsem se to zas jednou zkusit a připravit plněné žampiony.
Na plnění jsem nechtěla použít maso, a tak vyhrála čočka s hrachem.
Ve finále jsem si dokonce i já pár těch houbiček dala. A povedly se.
Můžete si také vybrat, jestli chcete plnící směs rozmixovat nebo nerozmixovat. To je jen na vás.
Ingredience:
- cca 25 větších žampionů (cca 500 g)
- 1/2 hrnku černé čočky (cca 90 g)
- 1/2 hrnku půleného hrachu (cca 90 g, já použila zelený i žlutý)
- 1 ks červené cibule (cca 90 g)
- 1 ks mrkve (cca 90 g)
- 1 jarní cibulka (cca 45 g)
- 2 stroužky česneku
- sůl, kmín
- olej na smažení
Červená čočka a loupaný půlený hrách mají tu výhodu, že není třeba dopředu je máčet jako většinu jiných luštěnin. To je super hlavně pokud se rozhodnete použít luštěniny na poslední chvíli.
Čočku s hrachem pěkně propláchneme, vsypeme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby to sice plavalo, ale netopilo se. Hladina vody by prostě měla být jen kousek nad úrovní luštěnin.
Luštěniny takto necháme na středním ohni přijít k varu, a vaříme do měkka (cca 20-30 minut).
Zatímco se čočka s hrachem vaří, pokračujeme s dalšími surovinami.
Žampiony opláchneme, opatrně z nich vyřízneme nožičky, a třeba lžičkou je ještě jemně vydlabeme.
Červenou cibuli nakrájíme na malé kostičky, a osmažíme. Mezitím nakrájíme mrkev, kterou přidáme k cibuli. Pak nakrájíme rajče, a přidáme ho na pánev. No a na konec nakrájíme očištěné žampionové nožičky, které taky přihodíme na pánev.
V tuto chvíli už by mohly být luštěniny hotové. Záleží na tom, jak rychlí jsme kráječi.
Teď si také pokud možno dáme předehřát troubu na 190°C.
Jakmile je tedy čočka s hrachem vařená, slijeme z ní vodu, a luštěniny hodíme taky na pánev k již připravené směsi. Vše promícháme, okořeníme solí a kmínem, a nakonec přidáme propasírovaný česnek.
Takto necháme promíchanou směs chvíli vařit a připravíme si pečící papír na plech (já použila místo klasického plechu formu na korpus a taky to šlo).
Nyní se rozhodneme, jestli chceme mít směs mixovanou na kaši nebo ne. Já udělala pro porovnání obojí, a osobně se spíš přikláním k mixované verzi.
Pokud zvolíme nemixovanou verzi, přemístíme směs z pánve do vydlabaných žampionů, které rovnoměrně rozmístíme na plech, a dáme je péct do trouby při 190°C cca 30 minut.
Pokud zvolíme mixovanou verzi, musíme směs z pánve rozmixovat. To je ale překvapení, že?
No a když je směs rozmixovaná, naplníme s ní vydlabané žampiony, které rovnoměrně rozmístíme na plech, a dáme je péct do trouby při 190°C cca 30 minut.
Plněné fešáky pak můžeme ozdobit třeba jarní cibulkou, a podáváme je s čímkoliv. Já zvolila zeleninový salát s klíčky fazolek mungo.
Přeji dobrou chuť při této super zdravé hostině.