MakroKlid - recept - Plněné žampiony luštěninami a zeleninou
AktualityDomácí výrobaRecepty

Plněné žampiony luštěninami a zeleninou

Dlouho jsem neměla houby. Po pravdě je nemám zrovna v lásce.
Ale rozhodla jsem se to zas jednou zkusit a připravit plněné žampiony.
Na plnění jsem nechtěla použít maso, a tak vyhrála čočka s hrachem.
Ve finále jsem si dokonce i já pár těch houbiček dala. A povedly se.
Můžete si také vybrat, jestli chcete plnící směs rozmixovat nebo nerozmixovat. To je jen na vás.
 

Ingredience:

  • cca 25 větších žampionů (cca 500 g)
  • 1/2 hrnku černé čočky (cca 90 g)
  • 1/2 hrnku půleného hrachu (cca 90 g, já použila zelený i žlutý)
  • 1 ks červené cibule (cca 90 g)
  • 1 ks mrkve (cca 90 g)
  • 1 jarní cibulka (cca 45 g)
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, kmín
  • olej na smažení

Červená čočka a loupaný půlený hrách mají tu výhodu, že není třeba dopředu je máčet jako většinu jiných luštěnin. To je super hlavně pokud se rozhodnete použít luštěniny na poslední chvíli.
Čočku s hrachem pěkně propláchneme, vsypeme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby to sice plavalo, ale netopilo se. Hladina vody by prostě měla být jen kousek nad úrovní luštěnin.
Luštěniny takto necháme na středním ohni přijít k varu, a vaříme do měkka (cca 20-30 minut).
Zatímco se čočka s hrachem vaří, pokračujeme s dalšími surovinami.
Žampiony opláchneme, opatrně z nich vyřízneme nožičky, a třeba lžičkou je ještě jemně vydlabeme.
Červenou cibuli nakrájíme na malé kostičky, a osmažíme. Mezitím nakrájíme mrkev, kterou přidáme k cibuli. Pak nakrájíme rajče, a přidáme ho na pánev. No a na konec nakrájíme očištěné žampionové nožičky, které taky přihodíme na pánev.
V tuto chvíli už by mohly být luštěniny hotové. Záleží na tom, jak rychlí jsme kráječi.
Teď si také pokud možno dáme předehřát troubu na 190°C.
Jakmile je tedy čočka s hrachem vařená, slijeme z ní vodu, a luštěniny hodíme taky na pánev k již připravené směsi. Vše promícháme, okořeníme solí a kmínem, a nakonec přidáme propasírovaný česnek.
Takto necháme promíchanou směs chvíli vařit a připravíme si pečící papír na plech (já použila místo klasického plechu formu na korpus a taky to šlo).
Nyní se rozhodneme, jestli chceme mít směs mixovanou na kaši nebo ne. Já udělala pro porovnání obojí, a osobně se spíš přikláním k mixované verzi.
Pokud zvolíme nemixovanou verzi, přemístíme směs z pánve do vydlabaných žampionů, které rovnoměrně rozmístíme na plech, a dáme je péct do trouby při 190°C cca 30 minut.
Pokud zvolíme mixovanou verzi, musíme směs z pánve rozmixovat. To je ale překvapení, že?
No a když je směs rozmixovaná, naplníme s ní vydlabané žampiony, které rovnoměrně rozmístíme na plech, a dáme je péct do trouby při 190°C cca 30 minut.
Plněné fešáky pak můžeme ozdobit třeba jarní cibulkou, a podáváme je s čímkoliv. Já zvolila zeleninový salát s klíčky fazolek mungo.
Přeji dobrou chuť při této super zdravé hostině.

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Pro pokračování prohlížení stránek prosím klikněte na tlačítko "Přijímám". více informací

Cookies jsou drobné textové soubory ukládané do vašeho počítače. Ukládá je internetový prohlížeč na žádost jednotlivých webových stránek, které si prohlížíte. Webové stránky si mohou zpětně vyžádat obsah souboru. Podle něj poznají, které stránky jste dříve navštívili, jestli máte něco v košíku nebo jestli jste přihlášeni. Cookies jsou nutné pro správné fungování většiny stránek na internetu.

Zavřít