Miluju zeleninové placky, zejména bramboráky.
Ale upřímně, koho baví strouhat brambory?
Tak přicházím s receptem na vynikající zelné placky, které moc doporučuji.
Dají se jít jen tak samotné nebo jako příloha. Volba je na vás.
Ingredience
- 500 g kysaného zelí
- 200 g brambor
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 vejce
- cca 5 lžic hladké mouky
- drcený kmín, majoránka, pepř, sůl
- olej / sádlo na smažení
Z kysaného zelí si odlijeme šťávu do skleničky, a pořádně ho vymačkáme. Pak zelí nakrájíme na menší kousky a hodíme do mísy.
Syrové brambory nahrubo nastrouháme a přihodíme k zelí.
Přidáme také na malé kousky nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, i vejce.
Směs ochutíme kořením. Já dala lžičku kmínu, dvě lžičky majoránky, čtvrt lžičky soli i pepře.
Vše pořádně promícháme. Nakonec směs doladíme moukou, a pokud se nám zdá moc suchá, vlijeme po troškách šťávu ze zelí.
Placky pak smažíme na oleji nebo na sádle stejně jako třeba bramboráky.